Frågor om antagning & registrering

Jag har blivit antagen till en kurs hos er. Var/när registrerar jag mig?

Du behöver registrera dig själv via Studentportalen (https://studentportalen.uu.se) senast en vecka innan kursstart. På Studentportalen hittar du all information du behöver kring registreringen. Om du inte tidigare studerat på Uppsala universitet behöver du först aktivera ditt studentkonto. Instruktioner om hur man gör det finns i vänstermenyn på startsidan. Om du inte registrerar dig i tid går din plats vidare till en reserv, och du förlorar din möjlighet att läsa kursen denna termin.

Om du blir reservantagen senare än en vecka innan kursstart så registrerar du dig genom att svara på det antagningsmail som skickas ut från institutionen. Ofta är det kort svarstid, så om du är reserv behöver du hålla koll på inkorgen (och skräpposten) så att du inte missar att tacka ja till din plats och registrera dig.

Jag skulle behöva ett intyg på att jag är registrerad/har tagit poäng hos er. Hur gör jag då?

Du kan själv ladda ned registreringsintyg och resultatintyg på Ladok under fliken ”Intyg”: https://www.student.ladok.se. Om du däremot behöver ett intyg med universitetets stämpel och underskrift av behörig person på institutionen, kontakta studievagledare@musik.uu.se.

Jag har påbörjat en kurs hos er men bestämt mig för att hoppa av. Hur gör jag?

Om du läser en fristående kurs behöver själv göra ett avbrott på kursen i Ladok (https://www.student.ladok.se). Gå in på kursen och under "Deltagande på kursen" väljer du "Jag vill göra avbrott". Om du gör ett avbrott inom tre veckor från kursstart räknas det som ett "tidigt avbrott" eller "avregistrering" och du har då möjlighet att söka kursen igen vid ett senare tillfälle. Senare än tre veckor efter terminsstart blir det ett "avbrott" och du kommer inte kunna söka kursen på nytt, men däremot kan du återuppta studierna vid ett senare tillfälle. Detta gäller dock endast i mån av plats. Kontakta studievägledaren om du har gjort avbrott och vill börja på nytt.
Om du är programstudent och vill göra paus i studierna ansöker du i stället om studieuppehåll via detta formulär: Ansökan om studieuppehåll. Välj studieuppehåll i rullisten i formuläret.
För mer information om vilka regler som gäller för studieavbrott respektive studieuppehåll, se Studieuppehåll och studieavbrott.

Hur gör jag för att tillgodoräkna mig en del av en kurs?

Vissa av våra kurser finns både som fristående kurser och som delkurser inom Musikvetenskap A och B. Om du redan läst en kurs som du vill tillgodoräkna dig så ansöker du om det här: Ansökan om tillgodoräknande av del av kurs

Sen anmälan

De flesta av våra kurser, både på campus och distans, är öppna för sen anmälan under en period efter terminsstart. Du gör en sen anmälan på samma sätt som när du söker senast 15 april resp. 15 oktober, dvs. via antagning.se.

Jag har gjort en sen anmälan till en kurs. När får jag veta om jag har fått plats?

Det är lite svårt att säga exakt, då det är flera instanser inblandade i att hantera din ansökan. Men räkna med 2-3 veckor innan du kan få besked om du blivit antagen. Om du blir antagen måste du sen själv ansöka om studentkonto för att kunna registrera dig på kursen, vilket också tar några dagar.

Jag har blivit sent antagen till en kurs. Hur gör jag för att bli registrerad och få ett studentkonto?

Alla som är antagna via sen anmälan får automatiskt ett mejl från studievägledningen. I mejlet får du vidare instruktioner om hur du registrerar dig.

Som sent antagen student måste du ansöka om ett studentkonto genom att skicka in en blankett som du hittar på Studentportalen under 'Student utan PIN-kod'. Inloggningsuppgifterna skickas sedan i ett brev till din folkbokföringsadress.